ЄВРОПЕЇЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ: МОЖЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ
Автор(и): Бурак В. Г.
Місце роботи:
Бурак В. Г.,
докторка педагогічних наук, доцентка, завідувачка кафедри
готельно-ресторанного та туристичного бізнесу,
Херсонський державний університет
(73003, Україна, м. Херсон, вул. Університетська, 27,
e-mail: burak_valia@ukr.net)
ORCID: 0000-0001-9085-9000
Web of Science-Author: AAG-7822-2021
Scopus-Author: 57200816800
Мова: українська
Науковий вісник Сіверщини. Серія: Освіта. Соціальні та поведінкові науки 2024. № 2(13): 28–40
https://doi.org/10.32755/sjeducation.2024.02.027
Метою дослідження є аналіз можливостей і перспектив застосування штучного інтелекту для європеїзації професійної підготовки майбутніх фахівців у сфері готельно-ресторанної справи.
Для досягнення цієї мети нами поставлено кілька завдань: дослідити європейські стандарти професійної підготовки фахівців; оцінити сучасні тренди в застосуванні штучного інтелекту в освіті; виявити можливості й виклики інтеграції AI в освітній процес професійної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи.
Під час наукового пошуку застосовано комплекс методів: бібліографічний, аналізу й синтезу задля вивчення психолого-педагогічної літератури (теоретичні). Використано монографічний метод – для логічного викладу отриманих результатів.
Результати. Досліджено європеїзацію професійної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи України як важливий етап адаптації національної системи освіти до міжнародних стандартів. Розглянуто основні стандарти через часткову характеристику низки документів. Охарактеризовано виклики європеїзації, а саме: стандарти й акредитацію, оновлення навчальних планів і програм, кадровий ресурс, фінансування. Виокремлено можливості європеїзації професійної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи, серед яких покращення якості освіти, можливість міжнародних стажувань та обмінів, підвищення престижу професії майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи та ймовірне залучення інвестицій. Досліджено роль штучного інтелекту в професійній освіті. Доведено важливість AI завдяки реалізації низки інноваційних рішень, які можуть значно покращити освітній процес, а саме: адаптивні навчальні системи, віртуальні симулятори, системи управління навчанням.
Висновки. Основні результати дослідження показують, що застосування штучного інтелекту має великий потенціал для європеїзації професійної підготовки у сфері готельно-ресторанної справи. Перспективи подальших досліджень можуть охоплювати вивчення впливу AI на конкретні аспекти освітнього процесу, розвиток нових технологій для освітніх цілей та аналіз довгострокових ефектів інтеграції AI на ринок праці.
Ключові слова: професійна підготовка, майбутні фахівці, готельно-ресторанна справа, заклад вищої освіти, штучний інтелект, європеїзація.
Список використаних джерел
- Brynjolfsson E., McAfee A. The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies. New York, London : W. W. Norton & Company, 2014. URL: https://edisciplinas. usp.br/pluginfile.php/4312922/mod_resource/content/2/Erik%20%20The%20Second%20Machine%20Age.pdf (дата звернення: 10.08.2024).
- Daugherty P. R., Wilson H. J. Human + Machine: Reimagining Work in the Age of AI. Boston : Harvard Business Review Press, 2018. URL: https://hbr.org/webinar/2018/08/human-plus-machine-reimagining-work-in-the-age-of-ai (дата звернення: 10.08.2024).
- European Qualifications Framework. European Commission, 2018. URL: https://europass.europa.eu/system/files/2020-05/EQF% 20Brochure-EN.pdf. (дата звернення: 10.08.2024).
- European Credit System for Vocational Education and Training (ECVET). European Commission, 2015. URL: https://efvet.org/european-credit-system-for-vocational-education-and-training-ecvet (дата звернення: 10.08.2024).
- Hemachandran K. Artificial Intelligence for Business: What You Need to Know about AI for Business and the Future of Work. Routledge, 2020. URL: https://www.routledge.com/Artificial-Intelligence-for-Business-An-Implementation-Guide-Containing-Practical-and-Industry-Specific-Case-Studies/K-Rodriguez/p/book/9781032415079?srsltid=Afm BOorgLR_5J_qsKL4Kb6-89cTVksF7MuGZjPPL9nANl6NYwMr9TnzZ. (дата звернення: 10.08.2024).
- Marr B. Artificial Intelligence in Practice: How 50 Successful Companies Used AI and Machine Learning to Solve Problems. Wiley, 2019. URL: https://bernardmarr.com/wp-content/uploads/2022/05/ Artificial-Intelligence-in-Practice-Esampler-1.pdf (дата звернення: 10.08.2024).
- Schwab K. The Fourth Industrial Revolution. World Economik Forum, 2016. URL: https://law.unimelb.edu.au/__data/assets/pdf_file/ 0005/3385454/Schwab-The_Fourth_Industrial_Revolution_Klaus_S.pdf (дата звернення: 10.08.2024).
- Tolochko S. Reforming of the Ukrainian educational system in the context of transborder integration into the world academic space. ScienceRise: Pedagogical Education. № 2 (35). Р. 8–13.
- Tolochko S., Bordiug N., Knysh І. Transversal competencies of innovative entrepreneurship professionals in lifelong education. Baltic Journal of Economic Studies. Vol. 6, № 3. Р. 156–165.
- Tuning Educational Structures in Europe: Final Report. URL: https://tuningacademy.org/wpcontent/uploads/2014/02/ TuningEUI _Final-Report_EN.pdf (дата звернення: 10.08.2024).